De tentoonstellingen Urgent Conversations: Athens–Antwerp en Dringende Gesprekken: Antwerpen – Athene zijn een samenwerking tussen het EMST en het M HKA, een theoretische en visuele dialoog tussen de werken uit de collecties van beide musea. Meer dan 70 werken worden samengebracht in 22 thematische clusters.

28.04.2017 - 07.01.2018        

M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen - Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen

EMST, National Museum of Contemporary Art - Kallirrois Avenue & Amvr. Frantzi Str., Athens 11743

Urgent Conversations Athens - Antwerp

Foto m hkaclinckx 7 Courtesy of Gallery Ronny Van de Velde
Massa's, 1972-2015
Prent , 200 x 100 cm
screen print op doek

De reeks fel gekleurde zeefdrukken tonen beelden van nieuwsfeiten uit 1972 en komen uit tijdschriften of kranten. De beelden worden boven elkaar getoond en gaan zo met elkaar in dialoog.  Vercammen neemt oorlog, religie, de seksuele revolutie en het kapitalistisch systeem op de korrel. De oorspronkelijke werken werden gemaakt vanuit het idee dat het in de toekomst alleen maar beter kon worden. Helaas blijkt dat 43 jaar later niet het geval en is de confrontatie nog sterker geworden door de onafgebroken stroom van informatie.

Vercammen is niet mals voor de politiek en het kapitalistisch systeem, beide zijn volgens hem mede verantwoordelijk voor een gebrek aan geloofwaardigheid, inzicht en toekomstvisie. “Hij meent dat het evolutieproces een vreemde bocht aan het nemen is waarbij de mens de wereld ‘naar de kloten’ aan het doen is.” (Interview Wout Vercammen, M HKA, 2014)